در این مقاله، شرایط و نکات مهم برای تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا را برای دانشجویان ایرانی بررسی می کنیم. البته مواردی مثل: شرایط عمومی پذیرش در مقطع کارشناسی در ایتالیا، یا مدارک لازم رو دیگه اینجا مطرح نکردیم چون مفصلا راجشون در صفحه مهاجرت تحصیلی به ایتالیا براتون گفتیم. یا مثلا موضوع هزینه ها رو هم قبلا بهش پرداختیم. اما الان میخوایم بدونیم، کلا چند سال طول میکشه کارشناسی؟ شب امتحانی بودن جواب میده؟ اصلا امتحانا چه شکلیه؟ چند واحد باید پاس کنیم؟ فرقش با دانشگاه های ایران چیه پس؟ و کلی نکته جالب دیگه که هر جایی پیداش نمی کنی! پس با من همراه باش.
راهی مطمئن برای آیندهای روشن در ایتالیا!
رشتههای محبوب برای تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا
1. مهندسی و فناوری: رشتههای مهندسی مانند مهندسی مکانیک، مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر در دانشگاههای معتبر ایتالیا بسیار محبوب هستند و فرصتهای شغلی بالایی نیز در این حوزهها وجود دارد.
2. هنر و طراحی: دانشکدههای هنر و طراحی ایتالیا مانند آکادمیهای هنرهای زیبای فلورانس و میلان، برای دانشجویانی که به دنبال رشتههای هنری هستند، مقصدی مناسب به شمار میروند.
3. پزشکی و دندانپزشکی: ایتالیا برنامههای پزشکی را به زبان انگلیسی ارائه میدهد و برخی از این دانشگاهها از طریق آزمون بینالمللی (IMAT) پذیرش دانشجو انجام میدهند.
4. اقتصاد و بازرگانی: رشتههای اقتصاد، مدیریت و بازرگانی در دانشگاههایی مانند دانشگاه بوکونی و دانشگاه رم ساپینزا مورد توجه بسیاری از دانشجویان ایرانی و بینالمللی قرار دارد.
البته رشته های دیگری هم برای تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا هستند که بعدا مفصلا در مقاله ای بشون می پردازم.
تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا چقدر طول میکشه و چند واحده؟
- دوره ۳ ساله: تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا به صورت دوره های ۳ ساله ارائه میشوند. این ساختار بر اساس سیستم Bologna Process طراحی شده است که هدف آن یکپارچهسازی سیستم آموزشی اروپا است.
- دوره ۴ ساله: برخی از رشتههای فنی و مهندسی ممکن است ۴ سال طول بکشند و شامل پروژهها، دورههای عملی و کارآموزی باشند.
- واحدهای درسی: سیستم ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) در دانشگاههای ایتالیا اعمال میشود که معمولاً ۱۸۰ واحد برای دورههای ۳ ساله و ۲۴۰ واحد برای دورههای ۴ ساله تعریف میشود. هر سال تحصیلی شامل حدود ۶۰ واحد است.
- ارزشیابی واحدها: این سیستم امکان انتقال واحدها را به سایر دانشگاههای اروپایی فراهم میکند و دانشجویان با توجه به تعداد واحدها و نمرات کسبشده، امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر را دارند.
بالاترین نمره ممکنه در هنگام تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا چنده؟ 20 یا 30؟
اولا اینو بدونید که کلا دو ترم تحصیلی دارید. یعنی سال تحصیلی در ایتالیا معمولاً به دو ترم تقسیم می شه؛ ترم اول از سپتامبر تا فوریه و ترم دوم از فوریه تا جولای.
هر ترم شامل دورههای آموزشی و سپس بازه امتحانی است. تعطیلات رسمی و دانشگاهی هم کم نیست؛ مثلا تعطیلات کریسمس، تعطیلات عید پاک و تعطیلات تابستانی از زمانهای رسمی تعطیل دانشگاهها هستند و دانشجویان در این بازهها استراحت میکنن و عشق و حال به راهه (ترجیحا ولی در این بازه بشینید درساتونو بخونید).
و اما بحث شیرین یا تلخ نمره ! نمره دهی از ۱۸ تا ۳۰ هست. یعنی سیستم نمره دهی در ایتالیا از ۱۸ تا ۳۰ است که ۱۸ نمره قبولی محسوب میشود و ۳۰ بهترین نمره است.
دانشجویانی که عملکرد برتری دارند، میتوانند نمره ۳۰ لائوده (یعنی بالای 30 حقشه!) که نشان از برتری ممتاز در درس دارد، کسب کنند. امیدوارم کلی 30 لائوده بیارید و پرچمو هی ببرید بالاتر.
در مورد امتحانات و پروژهها اینو بگم که ارزیابی دانشجویان معمولاً از طریق امتحانات کتبی و شفاهی، پروژههای عملی، و شرکت در فعالیتهای کلاسی انجام میشه . برخی از دروس ممکن است شامل کارآموزی و فعالیتهای میدانی باشن که اتفاقا بهترم هست.
چند بار میشه امتحان داد؟ واقعا افتادن نداره؟
یکی از ویژگیهای جالب و متفاوت تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا ، انعطاف در برگزاری امتحانات و امکان چند بار شرکت در یک امتحان است. خوبیش اینکه این سیستم به دانشجویان اجازه میدهد که با مدیریت بهتر و برنامهریزی دقیقتر، نمره بهتری کسب کنند و فشار کمتری را تجربه کنند. ولی بدیش اینکه اگه دم امتحان یدفعه اون رگ کمال گراییتون بگیره و پیش خودتون بگید خب حالا دفعه بعد بیشتر میخونم و این حرفا دیگه واویلا! همین جوری تلنبار میشن درس ها و امتحان ها دیگه میشه جمعش کرد! مخصوصا برای ما شب امتحانیا این چالش میتونه خیلی عواقب بدی رو داشته باشه! بعدا نگی نگفتما
نکته بعدی اینکه اگر دانشجو در امتحان اول نمره قابل قبولی بگیره اما از نتیجه راضی نباشه یا اصلا نمره قبولی که 18 هست رو نیاره، میتونه در امتحانات بعدی شرکت کنه و نمره بهتری کسب کنه. دانشگاه معمولاً بالاترین نمره کسب شده توسط دانشجو را در نظر میگیره.
اینم یادتون باشه که صرف وجود همچین آپشنی باعث میشه اساتید هم یه مقدار سخت گیریشون بیشتر بشه و اگه حس کنن شما آماده نیستین یا زبونم لال تقلب کردین خیلی راحت میندازنتون و میگن برو کال بعد! کال منظور نوبت امتحاناته که در طول سال چند تا نوبت یا کال امتحانات هست البته معمولا بین دو ترم تحصیلی.
اهمیت مطالعه منظم و پرهیز از “شب امتحانی بودن” هنگام تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا
برای بسیاری از دانشجویان ایرانی، مطالعه شب امتحانی یا به اصطلاح “دقیقه 90 ایی” یک عادت مرسومه که در ایران بسیار دیده میشه. اما در ایتالیا، این روش به دلیل تفاوتهای سیستم آموزشی و شیوههای ارزشیابی کارایی زیادی ندارد! آقا خانم ندارد! اصلا جواب نمیده! مخصوصا توی دانشگاه های برتر ایتالیا مثل پلی تکنیک میلان. در ادامه به دلایل اهمیت مطالعه منظم در طول ترم و اثرات مثبتش اشاره می کنیم تا قشنگ شیر فهم بشید که چرا باید با شب امتحانی بودن خداحافظی کنید.
- حجم متفاوت درس ها: ما تو ایران نهایتا درس 4 یا 5 واحدی داریم! با میان ترم و کلی تکلیف و مخلفات! حالا فرض کنید قراره تو ایتالیا درس 10 واحدی رو برداری که خب ممکنه اصلا میان ترم هم نداشته باشه! این نکته البته برای دانشجویان مقطع ارشد خیلی مهم تر و قابل لمس تره! پس منطقا نمیشه اون حجم زیاد درس رو شب امتحان جمعش کرد! اصلا شب امتحان که هیچ! دو هفته ای هم جمع نمیشه! قشنگ باید بشینی در طول ترم درس بخونی (مخصوصا رشته مکانیک و مخصوصا در داشنگاه پلی تکنیک میلان).
2. روشهای تدریس و ارزشیابی: در ایتالیا، اساتید معمولاً برای ارزیابی دانشجویان به تمرکز روی مفاهیم عمیقتر و سوالات مفهومی میپردازند. به همین دلیل، تسلط بر مباحث نیازمند مطالعه تدریجی و منظم در طول ترم است.
3. امتحانات شفاهی و تأثیر شب امتحانی بودن: در ایتالیا بسیاری از امتحانات به صورت شفاهی برگزار میشوند. این نوع امتحانات نیازمند آمادگی زیاد و مهارت در ارائه شفاهی است که با مطالعه شب امتحانی نمیتوان به دست آورد.
4.دسترسی به راهنمایی اساتید: مطالعه منظم باعث میشود دانشجویان بتوانند به صورت مستمر از اساتید و مشاوران آموزشی کمک بگیرند و سوالات خود را به موقع حل کنند. اساتید در ایتالیا تمایل دارند که دانشجویان در طول ترم با آنها تعامل کنند.
5. سخت گیری بعضی از اساتید با وجود امکان چند بار امتحان دادن که در قسمت قبل توضیح دادم.
جمع بندی نکات مهم در مورد تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا
شرایط و نکات مهم تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا رو که گفتیم. همین طور رشتههای محبوب برای تحصیل در مقطع کارشناسی در ایتالیا و همین طور گفتیم که کلا چند واحد باید پاس کنید و نمرات چجوریه.
یادتون نره که سیستم امتحانی ایتالیا با ارائه انعطاف در برگزاری امتحانات و امکان چندین بار شرکت در آزمون، به دانشجویان این فرصت را میده که بهترین نتیجه ممکن را کسب کنن و از فشار زیاد در زمانهای امتحانی جلوگیری کنن به شرطی که حواستون باشه دچار اهمال کاری یا کمال گرایی نشید!
در آخر بازم بگم که روش “شب امتحانی بودن” برای دانشجویان ایرانی که در ایتالیا تحصیل میکنن، روش کارآمدی نیست و به دلیل سیستم آموزشی متفاوت ایتالیا، بهتره از این روش پرهیز کنن. مطالعه منظم و تدریجی در طول ترم نه تنها باعث یادگیری عمیقتر و درک بهتر مفاهیم میشه، بلکه استرس و فشار روانی رو کاهش میده و نتایج بهتری در امتحانات به همراه دارد.
تا Ciao ای دیگر فعلا Ciao.